O víkendu na přelomu června a července (30. 6.–1. 7.) se brněnský tým KT MOTORSPORT zúčastnil čtvrtého okruhového závodu šampionátu FIA Zóna střední Evropy, který tentokrát hostil polský okruh v Poznani. Současně se závody ZSE se zde konal také další závod započítávaný do MMČR a prioritou byla opět třída do 2000 ccm v Divizi 4, kde tým nasazuje své vozy Lotus Exige.

Na okruhu v Poznani všechny účastníky okruhové klání přivítaly opravdu tropické teploty, které se vyšplhaly i nad 35 °C. Úmorné vedro bylo několikrát přerušeno silnými bouřkami a poté následným rychlým vysycháním trati. V Poznani tedy bylo počasí dalším velkým soupeřem pro všechny závodníky na trati a správná volba závodních pneumatik, ať mokrých nebo suchých tak byla oříškem pro všechny týmy.

Všichni členové týmu KT MOTORSPORT odvedli perfektní práci. Závodní vozy Lotus Exige byly opět špičkově připravené a mechanici nemuseli řešit žádné zásadní technické problémy. Oba jezdci týmu, Marek Fried a Petr Mandelík, se dobře vypořádali s „proměnlivým“ počasím a zvolili správné obutí. Celkově brněnský tým obstál na výbornou, o čemž svědčí jak kvalifikační tréninkové jízdy a postavení na startu, tak dosažené časy a pořadí v samotných závodních jízdách.

Výsledky sobotní kvalifikace sprint FIA ZSE – D4 2000 ccm:
Pořadí Jméno Čas
1. FRIED Marek 1:41,219
2. MANDELIK Petr 1:42,346
3. MUZIK Petr 1:46,592
4. OSTOJA-CHYŻYŃSKI Maciej 1:49,395
5. RZEPECKI Adam 1:50,371
6. RZEPECKI Marek 1:50,565
7. MOCIE Filip 1:55,618
8. PIETRZAK Maciej-Roch 1:59,679
9. RUSZKOWSKI Cezary

V páteční kvalifikaci na sobotní vytrvalostní závod dokázali jezdci Fried a Mandelík zajíždět s vozem Lotus Exige GT-R opět velice rychlé časy a překonávali tak i objemově silnější vozy. Nakonec v kvalifikaci vybojovali jezdci týmu KT MOTORSPORT v absolutním pořadí 13. startovní pozici.

V sobotu se jel první „sprinterský“ závod a na startovní rošt nastupovali jezdci na mokrých pneumatikách a závod se odjel na mokré trati. Své dominantní postavení z tréninku potvrdili oba jezdci brněnského týmu a ve stejném pořadí jako v kvalifikaci projeli i cílem závodu. Převahu vozů Lotus ukazuje jasně ztráta třetího v pořadí, který ztratil v cíli na vítězného Marka Frieda již více jak minutu, a to 1:16,519.

Výsledky sobotní závodu FIA ZSE – D4 2000 ccm:
Pořadí Jméno Čas
1. FRIED Marek 27:46,145
2. MANDELIK Petr +24,711
3. RZEPECKI Adam +1:16,519
4. RZEPECKI Marek +1:26,128
5. MOCIE Filip -1 Lap
6. RUSZKOWSKI Cezary -1 lap
7. PIETRZAK Maciej-Roch DNF
8. MUZIK Petr DNF
9. OSTOJA-CHYŻYŃSKI Maciej EXC

Sobotním vytrvalostní závod rozjížděl Petr Mandelík a po letmém startu došlo k hromadné havárii, která se na štěstí obešla bez zranění, ale 2 závodní vozy zůstaly na trati zcela nepojízdné. Jednomu se nakonec podařilo dostat zpět na trať a tak pokračoval v závodě. Vůz Lotus Exige GT-R týmu KT MOTORSPORT byl vybaven on-board kamerou, takže si tuto dramatickou situaci můžete prohlédnout očima pilota ve videu v sekci Galerie->Video.

Po havárii vyjel na trať Safety Car, který vodil celé závodní pole téměř 20 minut po trati, než se podařilo pořadatelům odstranit ze startovní rovinky všechny trosky z havarovaných vozů. Po zajetí Safety Caru do boxů závod pokračoval již bez dalších havárií a Lotus Exige GT-R brněnského týmu KT MOTORSPORT fungoval naprosto bez technických problémů. Také tým mechaniků odvedl kvalitní a bezchybnou práci při povinné zastávce v boxech a tak jezdci Fried a Mandelík projeli cílem vytrvalostního závodu na celkovém 12.místě a ve třídě do 2000 ccm s přehledem zvítězili.

Nedělní kvalifikace na druhý „sprint“ závod se jela opět na mokré trati, která však poměrně rychle vysychala. Volba obutí tentokrát nebyla jednoduchá, protože s osychající tratí se postupně zrychlovalo a bylo těžké určit, zda již by suché pneumatiky nebyly rychlejší. Oba vozy Lotus Exige začali kvalifikaci na mokrých pneumatikách a podařilo se jim po několika odjetých kolech vybojovat první startovní řadu pro tým KT MOTORSPORT. Tentokrát byl ale Petr Mandelík rychlejší jak Marek Fried.

Výsledky nedělní kvalifikace sprint FIA ZSE – D4 2000 ccm:
Pořadí Jméno Čas
1. MANDELIK Petr 1:51,323
2. FRIED Marek 1:52,740
3. OSTOJA-CHYŻYŃSKI Maciej 1:57,604
4. SCHEFFLER Marcin 1:58,179
5. RZEPECKI Adam 1:58,551
6. RUSZKOWSKI Cezary 1:58,825
7. RZEPECKI Marek 2:01,517
8. MOCIE Filip 2:05,499

Do druhého závodního sprintu se proti sobotě nastupovalo na suchých pneumatikách a jelo se za sucha. Oba závodníci týmu KT MOTORSPORT předvedli polskému publiku úchvatnou podívanou, když si mezi sebou během závodu několikrát vyměnili pořadí.

Lépe odstartoval Petr Mandelík, ale ve 2. kole ho na špici závodu vystřídal Marek Fried. Zhruba v polovině závodu se při nájezdu do jedné z velmi ostrých zatáček ujmul opět vedení Petr Mandelík, ale to mu vydrželo pouze 2 kola. V 9. kole závodu si jezdci vyměnili pořadí hned dvakrát. Na konci cílové rovinky byl Petr Mandelík znovu předjet. Marek Fried však vydržel v čele závodu pouhé 3 zatáčky, kdy byl opět překonán. V následujícím okruhu na konci rovinky udělal Petr Mandelík první a jedinou významnější jezdeckou chybu, po které se do vedení opět dostal na několik kol Marek Fried. V závěru závodu došlo na předjíždění některých pomalejších jezdců o jedno kolo, což mohlo znovu zamíchat pořadím, neboť se v posledním kole Petr Mandelík znovu nebezpečně dotáhl na vedoucího Marka Frieda. Na případný útok na vítězství však Petr Mandelík již neměl čas.

Tuto dramatickou podívanou vám brzy zprostředkujeme na týmových stránkách ve videosekci, kde se připravuje video z on-board kamery.

Výsledky nedělního závodu FIA ZSE – D4 2000 ccm:
Pořadí Jméno Čas
1. FRIED Marek 27:22,499
2. MANDELIK Petr +0,670
3. RUSZKOWSKI Cezary +1:47,777
4. OSTOJA-CHYŻYŃSKI Maciej -1 Lap
5. RZEPECKI Adam -1 Lap
6. RZEPECKI Marek -1 Lap
7. SCHEFFLER Marcin -1 Lap
8. MOCIE Filip -1 Lap

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *