KT motorsport má za sebou úspěšnou sezónu.

Jezdci brněnského týmu KT motorsport se o víkendu zúčastnili Podzimní ceny Brna, nyní nově nazývané Masaryk Racing days. Ta byla zároveň předposledním okruhovým podnikem u nás, když posledním bude v úvodu října Epilog, také na Masarykově okruhu. Zároveň se ale již definitivně rozhodovalo ve sprinterských disciplínách. Tým startoval v obvyklé letošní sestavě a nasazoval tedy dvojici svých vozů Lotus Exige a trojici jezdců do obou sprintů a také do sobotního dvouhodinového závodu.

Start Marka Frieda ovšem očekával málokdo – alespoň z těch soupeřů, či fandů, kteří věděli, že jeho vůz při předchozím podniku na Slovakia Ringu totálně shořel. Přesněji shořela „jen“ zadní půlka, ale opravdu důkladně. Přestože vůz byl zničen 25. srpna, v pátek 13. září již opět závodil a navíc kraloval tréninkům i kvalifikacím. Mechanikům brněnského týmu KT motosport pod vedením šéfa týmu Tomáše Kusého se prostě povedl neuvěřitelný kousek…

Torzo

Zlato ve sprintech i vytrvalosti.

Pro brněnský tým skvěle začaly už tréninky i kvalifikace. Oba vozy si vyjely první dvě místa a tedy první řadu na startovním roštu pro sobotní sprint. A stejně pak v mokrém závodě i skončily, když na oba Lotusy nikdo ze soupeřů neměl. Zlato si připsal Marek Fried a stříbro pak Petr Mandelík, pro kterého to byl navíc jen závod na „rozehřátí“.

Také sobotní vytrvalostní dvouhodinovka přinesla týmu radost z dalšího úspěchu. Posádka ve složení Petr Mandelík a Petr Levíček získala 3.místo ve třídě dvoulitrů, přestože v průběhu závodu musela „přidat“ navíc jednu neplánovanou zastávku. Samotný závod se zpočátku vyvíjel velmi nadějně. Před střídáním posádka vedla svoji třídu s velkým náskokem před konkurencí. Po výměně jezdců však praskla levá zadní poloosa. Mechanici předvedli skvělý výkon a vyměnili poloosu v rekordním čase 11 minut, což umožnilo posádce probojovat se zpět na pódium. Tato dvojice tak definitivně potvrdila zisk mistrovského titulu v šampionátu FIA Zóna Střední Evropa 2013 a také vítězství v MMČR 2013 ve vytrvalostních závodech dvoulitrových aut.

Vítězství zrozené z plamenů.

Tým KT motorsport však dokázal teměř nemožné. Obrovským úsilím šéfa týmu Tomáše Kusého a neskutečným pracovním nasazením mechaniků se podařilo vůz opravit a připravit ho tak, že s ním Marek Fried dokázal v obou sprintových závodech zvítězit. Navíc se zajetými časy, by se velmi dobře umístil i ve vyšší kategorii.

Tento výsledek pomohl Friedovi obhájit loňský mistrovský titul ve třídě do 2000ccm v rámci MMČR. Smolný začátek sezóny v podobě několika odpadnutí kvůli technickým problémům však znamenal zisk „až“ třetího místa v mistrovství zóny střední Evropa ve stejné třídě. Zároveň pak jezdec získal také druhé místo v premiérovém ročníku ESET V4 Cupu 2013 a to za týmovým kolegou Petrem Mandelíkem, jezdícím se stejným vozem.

Friedův opravený vůz jezdil v Brně zcela bez problémů, ale zajímavostí bylo jeho barevné provedení. Před sobotním závodem totiž mechanici na zcela nové (bílé) zadní části vytvořili opět plameny – ale tentokrát pouze namalované, či přesněji nalepené.

„Mistrem MMČR je Mára. Při té smůle, co letos měl, mu to přeji. Já se spokojím s mistrovským titulem ze zóny v endurance a v rámci ESET cupu,“ přeje týmovému kolegovi další Brňan Petr Mandelík.

I jemu letošní a celkově druhá sezóna v kariéře vyšla skvěle, když se do poslední chvíle rozhodovalo právě mezi ním a Friedem, kdo z nich získá celkové vítězství v MMČR dvoulitrových aut. I Mandelík ale mohl slavit zónový titul, a to vytrvalostní, který získal společně s Petrem Levíčkem.

„Zničené bylo hodně – to auto chytlo tak, že z něj zbyla menší polovina. Nás víceméně motivovaly právě poznámky konkurentů, kteří říkali, že to už letos nepojede. To byl asi největší impuls, že jsme se kousli a makali, aby to fungovalo tak, jak to funguje dneska,“ dodává na téma bleskové opravy Tomáš Kusý a pokračuje:

„Spoustu věcí si vyrábíme sami a jediné, co jsme vlastně nakupovali, bylo zadní křídlo a zadní světla. Všechno ostatní je naše vlastní výroba. Mechanici toho opravdu moc nenaspali. Museli se občas zapojit i ostatní mechanici z dílny, kteří normálně pracují na sériových autech. Na Márově autě se pracovalo skoro pořád, abychom to stihli – a to ve dne i v noci. Největší podíl, že se to nakonec povedlo patří dvěma hlavním mechanikům Petrovi a Honzovi, kteří odvedli skvělý kus práce “.

Plameny

Nedělní spritové závody probíhaly velmi podobně jak sobotní. Stejné bylo jak pořadí v cíli, tak i průběh závodu, včetně odpadnutí Doška s Peugeotem 208. Na třetím místě byl pak po oba dny nestárnoucí Julo Konček s vozidlem Vauxhall Vectra STC.

Dalším závodem, kterého by se měl tým KT motorsport se svými rychlými Lotusy zúčastnit, je již legendární 6ti hodinový závod „Epilog 2013“ na brněnském okruhu 5.10..

V nadcházející zimní pauze pak bude tým připravovat zcela nové závodní speciály – třiapůllitrový Lotus Exige a čtyřlitrový Lotus Evora.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *